Publisher Theme
I’m a gamer, always have been.

Жамбыл облысында қант қызылшасын өткізу мәселесі шешімін тапты

0 9

Өткен жылы Жамбыл облысында қант қызылшасын өткізу мәселесі туындаған еді. Биыл облыс әкімдігі мен мемлекеттік мекемелердің жүйелі жұмысының нәтижесінде бұл проблема шешілді. Қазір өңірде өнім қабылдау мен өңдеу толық реттеліп, өткізу ойдағыдай жүріп жатыр.

Бұл агроөнеркәсіп саласындағы елеулі жетістік саналады. Облыс бойынша 5,2 мың гектардан 250 мың тонна қант қызылшасы жиналмақ. Бұл өткен жылмен салыстырғанда жоғары көрсеткіш. Мұндай нәтиже өңірдің қант өндірісін жандандырып, экономикалық тұрақтылықты нығайтады. Негізгі кәсіпорын – Меркі қант зауыты биыл қарыздарын өтеп, қаржылық тұрақтылыққа қол жеткізді.

Сонымен қатар жергілікті бюджеттен 2,3 млрд теңге бөлініп, форвардтық келісімшарттар жасалды. Бұл шара шаруалармен сенімді нығайтып, өнім қабылдау процесін уақтылы ұйымдастыруға мүмкіндік берді. Қыркүйек соңында зауыт жаңа өнім қабылдауды бастады, құрал-жабдықтар жаңартылып, алаңдар реттелді. Қант қызылшасы – өңір үшін стратегиялық дақыл. Ол ауыл шаруашылығын дамыту мен жұмыс орындарын көбейтуге ықпал етеді. Биыл диқандар еңбегі зая кетпей, өнім толық өңделіп, отандық қант түрінде нарыққа жеткізілмек.

Бұл қант импортына тәуелділікті азайтады. Жалпы егін жинау науқаны тұрақты қарқынмен жүріп жатыр. Мамандар бұл нәтиже ауыл кооперациясын дамытуға серпін береді деп санайды. Келесі жылы егіс көлемі 6–7 мың гектарға дейін ұлғаймақ. Қорыта айтқанда, биылғы маусым Жамбыл диқандары үшін жемісті жыл болмақ.

Қорыта айтқанда, биылғы маусым Жамбыл облысы диқандары үшін жемісті жыл болайын деп тұр. Қант қызылшасын өткізу тетіктерінің тиімді жолға қойылуы – ауыл еңбеккерлерінің еңбегіне деген құрмет пен қолдаудың айқын көрінісі екені айтпаса да белгілі.  Мемлекеттік және жергілікті деңгейдегі осындай нақты шаралар аграрлық сектордың тұрақты дамуына, ауыл халқының әлеуметтік жағдайының жақсаруына және жалпы өңір экономикасының өркендеуіне өз үлесін қосары сөзсіз.

ПІКІР ҚАЛДЫРУ

Your email address will not be published.